НАЧАЛО
БХТВ
КАКВО ВЯРВАМ
ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
В СВЕТА НА ЧУДЕСАТА
БИБЛЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ДПО
ВИДЕО КАНАЛ
КАК ДА ПРИЕМА ИСУС
КРЪЩЕНИЯ ВЪВ ВОДА
КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ
СЛУЖЕНИЕ НА БОЛНИ
СЛУЖЕНИЕ В НАЦИИТЕ
КОНФЕРЕНЦИИ
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
СЪБИТИЯ
НОВИНИ
ГАЛЕРИЯ
ДАРЕНИЯ
АДРЕС ЗА КОНТАКТИ
СЛУЖБИ





Започва борба на религиите, притеснени в Израел



Последните терористични нападения в Израел получават облика на борба между религии. Крайният ислям получава мощ и се просмуква в различни краища по света, включително и в европейски държави. 

Това заяви посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз на пресконференция във връзка с терористичния акт в синагогата в Йерусалим вчера. 

Според него зад тези нападения съвсем не стоят териториални претенции, а всичко е основано на религиозни възгледи. Той подчерта, че тези възгледи са повлияни от крайни ислямски движения като „Ислямска държава", „Хизбула", „Хамас", както и Иран. 

Посланикът на Израел подчерта, че извършеният вчера терористичен акт е най-тежкият провеждан от палестински терористи за последните няколко години.

Припомняме, вчера двама палестинци нападнаха евреи в синагога в Източен Йерусалим. Те убиха четирима евреи с брадва, ножове и огнестрелно оръжие. Полицията веднага реагира и уби нападателите. Днес стана ясно, че петата жертва е полицай, участвал в операцията срещу двамата терористи. Има близо 10 ранени.

В последните месеци, по думите на посланика, нивото на насилие и терор достигна такива равнища, че например в Йерусалим е непосилно да се води нормален живот.

Раз представи подробности около вчерашното убийство в Йерусалим. Според него извършителите на нападението са имали сини паспорти и един от тях е работил в квартала, който е в центъра на Йерусалим.

Той подчерта, че последните 7 подобни нападения срещу евреи показват един налудничав начин на тероризъм - прегазване с превозни средства, убиване с брадви и дори с отвертки, които са причинили смъртта на 11 евреи и десетки ранени.

Посланик Шаул Камиса Раз поясни, че всеки от убитите вчера еоставил между 6 и 8 деца.
По думите му тези нападения се извършват от малки екипи или единаци и не винаги задължително са свързани с международна терористична организация, а действат на локално ниво.

Посланикът на Израел в България обърна внимание и на факта, че последните атаки са извършени от хора, които знаят, че ще пожертват живота си.

Лидерите на „Хамас" поощряват и дават легитимност на своите активисти да утежняват положението и им казват да извършват терористични актове, смята той, допълвайки, че голяма част от палестинците предпочитат джихад и тероризъм пред всяка друга реалност.

Топ дипломатът на Израел в България също поясни, че палестинците умело използват медии за публикуване на лъжлива информация и карикатури, поощряващи още по-крайни акции, дори палестински училища и джамии са стимулирали палестинци за крайни действия.

Заместникът на Раз разкри в презентация, че след убийството палестинците са празнували и са си раздавали сладки, а „Фатах", която управлява Западния бряг, е пуснала послание във „Фейсбук", в което хвали извършителите на атаките.

Посланикът на Израел обяви, че в началото на седмицата е билопубликувано проучване в Катар, в което се отчита три пъти по-голяма подкрепа за действията на „Ислямска държава", въпреки че организацията убива и мюсюлмани.

Израел е изправен пред три опасности, с които трябва да се справя: палестинските демонстрации, придружени с хвърляне на камъни по евреи, тероризмът и военното укрепване на „Хамас" в Ивицата Газа.

По отношение на Махмуд Абас посланикът каза, че лидерът на Палестина създава атмосфера за извършване на терористични нападения, а пък от друга страна Израел се опитва да защити палестинската територия, където все още има противопоставяне между „Хамас" и „Фатах".

Шаул Камиса Раз не пропусна да критикува и международната общност. Международната общност си затваря очите за тази вълна от екстремизъм, тя е длъжна да окаже натиск, категоричен е той.

На въпрос на news.bg как ще коментира признаването на Палестина за държава от няколко европейски държави и това не е ли сигнал, че и ЕС може да стори това в близко бъдеще, той отговори, че „Израел е изключително натъжен" от този факт и Тел Авив смята, че този въпрос трябва да се реши само от Палестина и Израел.

19.11.2014, 15:00 (обновена 19.11.2014, 18:59)

Цветелин Пенев

Швеция и Испания не са запознати с процеса, каква е логиката на това признаване, не се постига мирен процес, а точно обратното. Как може да се признае Палестина за държава, след като на територията й има редица фракции, които се противопоставят, подчерта Раз.

Посланикът завърши, че Израел ще продължи да защитава правото на всички религии да се изповядва свободно.