НАЧАЛО
БХТВ
КАКВО ВЯРВАМ
ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
В СВЕТА НА ЧУДЕСАТА
БИБЛЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ДПО
ВИДЕО КАНАЛ
КАК ДА ПРИЕМА ИСУС
КРЪЩЕНИЯ ВЪВ ВОДА
КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ
СЛУЖЕНИЕ НА БОЛНИ
СЛУЖЕНИЕ В НАЦИИТЕ
КОНФЕРЕНЦИИ
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
СЪБИТИЯ
НОВИНИ
ГАЛЕРИЯ
ДАРЕНИЯ
АДРЕС ЗА КОНТАКТИ
СЛУЖБИ





Иордановден 6 Януари 2016

Нека да си зададем днес разни въпроси!

Какво казват хората: Копирано от standartnews.com

Днес е Йордановден.

Един от най-светлите православни празници. Денят е известен още като Богоявление. Според християнската вяра на този ден Исус Христос получава своето кръщене в река Йордан.

Когато това се случило небето се разтворило и Бог известил, че кръщелникът е негов син. Светият дух се явил под формата на гълъб.

До тук добре. Даже много добре и като се зачетох направи ми се видя добре, но …. Незнам защо винаги има едно голямо НО …! Втората част на обяснението за православни традиции ме амбицира да задавам въпроси.

Да продължим с текста:

Традициите повеляват църквите в цялата страна да отслужат празнични литургии, ще бъдат осветени бойните знамена, а след това ще се проведе и ритуалът по спасяване на Светия кръст.

Охо… много неизвестни има тук. Да попитам какво общо въобще има традиции, обичаи, ритуали и църква? Тук всичко започна лошо, традициите повеляват църквите в цялата страна… Тук се налагат традиции по скоро от, колкото да се поучават хората в Божието слово. Не е работа на църквата да обслужва, а трябва да поучава. Ето какво казва Бог относно празниците на Израел. „Душата Ми мрази новолунията ви и празниците ви; Досада са на Мене; дотегна Ми да ги търпя.” Исая 1:14 Ако Бог се гневи на техните празници незнам какво е в душата на Бог, когато гледа нашите езически изпълнения. Нека да продължим с въпросите.

След службата свещеникът хвърля кръста в реката, а само неженени мъже скачат в ледените води, за да го извадят. Вярва се, че този, който успее, ще бъде здрав и щастлив.

Горя от нетърпение да се метна ха, ха … защо не се метне попа да покаже светъл пример на стадото. Може би трябва да вярвам че той няма нужда от здраве!

Първо има ли такава служба в Новия Завет пита ли се някой? Няма! Когато се говори за водно кръщение се има в предвид това, което правеше Иоан кръстител. „Иоан дойде, който кръщаваше в пустинята, и проповядваше кръщение на покаяние за опрощаване на греховете.” Марк 1:4

Дали не е по-добре днес да се проповядва на хората кръщение за покаяние от греховете според писанията вместо да скачат като луди, за да спасяват кръст в тези ледени води за здраве.

Следващ въпрос. Защо само неженените да скачат за здраве другите да мрат ли? Това разделение и предялка никъде я няма в библията.

Ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав. Празникът ще бъде отбелязан в десетки градове на страната.

Да, бе няма начин. За плодородието всичко зависти от Бог и дали ние се молим за това, дали народът е здрав сами съдете за това. Можете ад се разходите до близката болница на свиждане на хилядите болни хора, които в продължение на години ядат пластмаса и дишат свеж въздух от двигателите на милионите автомобили в градовете.

Друг въпрос. Какво общо има дори да правиш ритуали за здраве пред Бог и това да бъдат празнувани имената на хора? Нищо библейско няма в това. Няма го нито в Стария нито в Новия Завет нито в Тората.

Какво казват традициите?

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

Богоявление (от старобългарски – явление на Бог) е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите.

Стоп! Важни новини. Запитвали ли сте се какво е значението на думата Влъхва. Влъхвите споменати по горе са славянското езичество означава жрец, добър магьосник, гадател, прорицател, лечител. Старобългарското влъхвъ е в основата на думата влъшьба (вълшебство) и влъшьбникъ (вълшебник). Влъхви са се наричали древните славянски жреци, които, освен, че служели на боговете, извършвали и различни магии в полза на рода, племето, за възстановяване на природния баланс. Въобще били оръдие на боговете, спомагали за съблюдаването на върховния божествен закон Правда и имали силно изразени шамански функции.

Какво казва Бог, ако се интересуваме от Неговото мнение и слово.

„Да нямаш други богове освен Мене.” Изход 20:3,

„ Прочее, внимавайте добре на себе си, (защото в деня, когато Господ ви говори на Хорив изсред огъня вие не видяхте никакъв образ), да не би да се развратите и си направите идол, подобие на някой образ, подобие на мъж или на жена.” Второзаконие 4:16

Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън {Т.е., който изгаря сина си или дъщеря си в огън. }, Никой чародей, астролог, гадател, или омаятел, никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите; защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе. Второзаконие 18:10-12

Значи от древни времена православните традиции повеляват … До колкото знам е исторически факт, че народа на Израел има основание да каже, че християнството е започнато на първо място в Антиохия. По древно събитие от това незнам и не познавам.

„Тогава той отиде в Тарс да търси Савла; и като го намери, доведе го в Антиохия, та като се събираха в църквата цяла година, научиха значително множество. И първо в Антиохия учениците се нарекоха християни.” Деяния на Апостолите 11:25-26

Историческият празник в различните християнски традиции празникът е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово [1]) и днес различните християнски деноминации го празнуват различно.

Отново проблем с четенето. Не мога да си обясня факта как може да се променят традиции и обичай. Та нали те са за това да се спазват, уж. Да, човек се върти винаги като фурнаджийска лопата и с лекота това може да прави и с всичко около него. Библията обаче твърди, че Бог не се променя.

„Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга. Оня, Който свидетелствува за това, казва: Наистина ида скоро. Амин! Дойди, Господи Исусе! Благодатта на Господа Исуса Христа да бъде със светиите. Амин.” Откровение на Йоан 22:18-21

И така само задаваме въпроси кой, къде и как, а име и право нали?

Източника на истина е Божието слово библията и всеки трябва, а с научи от нея да ходи в пътя на Исус, за да живее благословен живот. Амин!

Пастор Васил Петров