НАЧАЛО
БХТВ
КАКВО ВЯРВАМ
ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
КОНФЕРЕНЦИИ - ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
ГОСПОДНА ВЕЧЕРЯ
ПОСЛАНИЯ ОТ ПАСТОРА
ПОСЛАНИЯ НА ДЖОИС МАЙЕР
ПОСЛАНИЯ НА КЕНЕТ КОПЛАНД
УЕБ РАДИО
В СВЕТА НА ЧУДЕСАТА
БИБЛЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ДПО
ВИДЕО КАНАЛ
КАК ДА ПРИЕМА ИСУС
КРЪЩЕНИЯ ВЪВ ВОДА
КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ
СЛУЖЕНИЕ НА БОЛНИ
СЛУЖЕНИЕ В НАЦИИТЕ
КОНФЕРЕНЦИИ
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
СЪБИТИЯ
НОВИНИ
ГАЛЕРИЯ
ДАРЕНИЯ
АДРЕС ЗА КОНТАКТИ
СЛУЖБИ





Здравейте църква, 28 Април 2015

 2 Коринтяни 11:1-9 „Дано бихте потърпели малко моето безумие; да! Потърпете ме, защото ревнувам за вас с божествена ревност, понеже ви сгодих с един мъж, да ви представя като чиста девица на Христа. Но боя се да не би, както змията измами Ева с хитростта си, да се разврати умът ви и отпадне от простотата и чистотата, която дължите на Христа. Защото, ако дойде някой и ви проповядва друг Исус, когото ние не сме проповядвали или ако получите друг дух, когото не сте получили, или друго благовестие, което не сте приели, вие лесно го търпите. Обаче мисля, че аз не съм в нищо по-долен от тия превъзходни апостоли! А пък, ако и да съм в говоренето прост, в знанието не съм; дори ние по всякакъв начин сме ви показали това във всичко. Грях ли съм сторил, като смирявах себе си, за да се издигнете вие, понеже ви проповядвах Божието благовестие даром? Други църкви обрах, като вземах заплата от тях, за да служа на вас; а когато бях при вас и изпаднах в нужда, не отегчих никого, защото братята, които дойдоха от Македония, задоволиха нуждата ми. Така във всичко се пазих, и ще се пазя, да не ви отегча.”

Много хора имат проблем с даването независимо под каква форма и затова попадат под проклятието на житейски грижи, недоимък, болести и т.н. Много са библейските примери за даване както в Стария така и в Новия завет и нито един няма за това да не даваш, освен духовния принцип записан в; Матей 7:6 „Не давайте свето нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свините, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат.” Свине и кучета са описани демоните в библията. Демони обикновено трябва да има в невярващи, а не във вярващи хора, нали?

Това, което виждаме днес да правят хората е точно обратното. Те са давали пари за какво ли не, за личния си комфорт, скъпи дрехи, жилища, за угощения, за развлечения, за хороскопи, баячи, запитвачи на зли духове, но днес за проповядване на благовестието като че ли вече не е нужно да се прави нищо. Не само това, но като че ли за проповядване на евангелието им свиди, защото им се вижда загубена или излишна кауза. Не мога да си обясня безхаберието на църквата понякога, когато става въпрос за даване. Не мога да приема, че вярващи хора, не чуват не приемат и изкривяват Божието слово за даване.

Искам да ви кажа нещо важно днес църква; Проповядване на благовестието днес спасява света от пълна сигурна разруха. Ако солта обезсолее тя за нищо не става и се хвърля в огъня. Ние сме днес солта на земята и Бог държи времената на погибелта заради хора, които се молят чрез вяра и любов за този свят. Къде трябва да инвестираме тогава, за да достигнем този свят и да го променим с посланието за мир? В църквата разбира се! Това е мястото на благословение за този свят, издигната в лицето Исус Христово.

Какво общо има даването в това; Даването на десятък, дарение са важни библейски истини проповядвани през всички векове за всички вярващи, било то за пустинната църква в Стария Завет, за ранната църква в Новия Завет или за 21 век днес. Това е начин на достигане на хората с Божието слово. Най–голяма част от нашите пари, приходи трябва да се отделят за благовестието. Апостол Павел казва на църквата в Коринт да не допуска някой да им вземе умът (телевизии, медии, лъжепророци)и да отпаднат от простотата и чистотата, която дължат на Христа. След това апостола започва да говори за това отношение на даване, което църквата в Коринт е нямала спрямо него като казва; „Грях ли съм сторил, като смирявах себе си, за да се издигнете вие, понеже ви проповядвах Божието благовестие даром?” Апостола казва, че се е смирил и не е взел пари, само и само да стигне словото до тях. Дали е грешка на апостола да проповядва словото без даването на църквата? Този реторичен въпрос задава апостола и след това казва; „Други църкви обрах, като вземах заплата от тях, за да служа на вас.” Изобличението е явно и недвусмислено. Тук се вижда ясно, че апостол Павел е имал заплата от други църкви не от църква, което включва всички.

Не даването на едни е ограбване на други според думите на Павел. Кой от вас днес братя и сестри иска да продължава да лежи на гърба на другите като търси единствено своята си изгода, а не благото на всички? Вярвам, че нито един от вас не мисли по този начин и ако дяволът е успял да излъже умът на някой относно даването, то днес се просветете чрез Божието слово и молитва и следвайте истините на писанията. Деяния 20:35. „Във всичко ви показах, че така трудещи се трябва да помагате на немощните и да помните думите на Господа Исуса, как Той е казал: По-блажено е да дава човек, отколкото да приема.”

Друг стих казва, че; Евреи 11:1 „А вярата е даване” Апостола смята за излишно дори да говори на църквата за даване; 2 Коринтяни 9:1. „А за даване помощ на светиите излишно е да ви пиша.”

От утвърждаване на богослужението има даване, което е за всички вярващи хора в църква. Даването е за достигане на недостигнатите с Божието слово, то е за снабдяване нуждите на служителите на евангелието, то е за разходите на служението, то е за проповядване на благовестието. Това трябва да идва като знание към всички, но ще завърша с последната фраза на апостола в тези няколко стиха, където той казва; „Така във всичко се пазих, и ще се пазя, да не ви отегча.”

Когато говорим за даване не е, за да се отегчават хората, а за достигнат до знание, прозрение и лично благословение от своята вярност към Бог. Това не е учение на служители а е Исус Христово. Амин!

Благодат и мир на всички и очаквам вашата вярност, за да съм сигурен, че всички растете в познаване на истината и в благословение от Бог.

С много обич Пастор Васил Петров