НАЧАЛО
БХТВ
КАКВО ВЯРВАМ
ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
В СВЕТА НА ЧУДЕСАТА
БИБЛЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ДПО
ВИДЕО КАНАЛ
КАК ДА ПРИЕМА ИСУС
КРЪЩЕНИЯ ВЪВ ВОДА
КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ
СЛУЖЕНИЕ НА БОЛНИ
СЛУЖЕНИЕ В НАЦИИТЕ
КОНФЕРЕНЦИИ
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
СЪБИТИЯ
НОВИНИ
ГАЛЕРИЯ
ДАРЕНИЯ
АДРЕС ЗА КОНТАКТИ
СЛУЖБИ





На 27 януари отбелязваме Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

Отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста през 2015 г. съвпада с две значими исторически събития – 70-та годишнина от края на Втората световна война и основаването на Организацията на обединените нации. Отбелязването на международния ден през тази година е под темата „Свобода, живот и наследство на оцелелите от Холокоста“. През тази година и Информационна програма на ООН, свързана с Холокоста, отбеляза своята 10-та годишнина.

  На 30 Януари 1933 лидера на Германско-национално социалистичеста партия на работниците Адолф Хитлер е наречен канцлер на Германия от президента Пол вон Хиндербург. Нациската партия на Хитлер печели значително мнозинство на изборите през 1932 година. Нацистите започват пропаганда срещу техните опоненти- слабото правителство на Ваймар и евреите.

  Главното оръжие на Нациската пропаганда е седмичния вестникDer Stirmer ( Attaker)  Eвреите са нашето нещастие.  Направени са Множество карикатури на евреи.

  До края на 1934 година Хитлер има абсолютен контрол над Германия. Нацистите обвиняват евреите че развалят чистата германска култура с тяхното чуждо влияние. Те ги илюстрират като зли и страхливи, докато германците са трудолюбиви силни и честни.

  Немците са твърдели че евреите са много силно представени в сферата на финанси,търговия,преса театър и изкуства и са отслабвали немската икономика и култура.

  Масираната правителствена пропаганда създава антисемитизъм. Най-върховната  нация е Арийската. Нацистите комбинират тяхната расова теория с  еволюционната теория на Дарвин. Германците са най-силните, най-способните, които са създадени да управляват, докато славите евреи трябва да бъдат изтребени. Хитлер започва да ограничава евреите законодателно и с терор, като се изгарят книги написани от евреи, уволняват се евреи, конфискува се техния бизнес и собственост.

  Най-анти еврейските закони се счита, че са законите наNuremberg на 15 септември. Те формират законова база за изгонването им от Германското общество и рестриктивна политика за евреите. Много евреи са опитват да избягат от Германия и стотаци успяват да емигрират в страни като Белгия, Чехословакия, Великобритания, Франция и Холандия. Било е много трудно да избягат от Европа Евреите са се сблъсквали с имиграционни квати в повечето страни по света.

 Юли 1938 година представители от 32 страни се събират във Франция Евиан да дискутират бежанските и имиграционните проблеми създадени от нацистите в Германия. Станало е очевидно, че никой не е искал евреите.

  На 9-10 ноември 1938 година атаките срещу евреи са станали много насилствени. Hershel Grynspan 17 годишно еврейско момче убива Ернст вон Рат- 3 секретар на Германското посолство в Париж. който умира на 09- 11 1938 година. Това е претекст за нацистите за нощта на счупената трева. Нацистите разрушават еврейски домове и бизнеси и са опожарени синагоги. Много евреи са бити и убити. Над 30 000 Евреи са арестувани и са изпратени в концентрационни лагери.

  Германия нахлува в Полша през септември 1939 година. Започва 2-ра световна война. Скоро след това през 1940 година нацистите установяват гета за евреите в Полша. Повече от 10 % от полското население са евреи около 3 милиона насилствено са депортирани от техните домове да живеят в препълнените гета. По късно евреите са депортирани в лагерите на смъртта.

  През юни 1941 година нацистите нахлуват в Съветски съюз – мобилни убиващи единици и по-късно военни батальони, за да извършат масови убийства на евреи, цигани и представители на съветската държава и комунистическа партия. Германците убиват над 1 милион мъже, жени и деца евреи и стотици други. Убитите са били полагани в масови гробове. В Babi Yar недалеч от Киев са убити между 30-35 000 евреи само за 2 дни. Масови убийства са станали в Източна Полша, Естония, Литва и Латвия. Оценява се, че към края на 1942 година са умъртвени около 1,3 милиона евреи.

  На 20 януари 1942 година няколко от висшите офицери на германското правителство се срещат официално да координират военните и цивилни административни клонове. Нациската система да организира система от масови убийства на евреи. Тази среща се нарича Wannsee conference.

  Докато нацистите умъртвяват другите национални и етнически групи като съветски затворници от войната полски интелектуалци и цигани евреите са маркирани със специално отношение, което означава, че еврейските мъже, жени и деца са били методично убивани с отровен газ. В записите, които са открити в Аушвиц-лагерите на смъртта, на евреите е било отбелязвано SB специално отношение.

  През пролетта на 1942 година нацистите установяват 6 лагера на смъртта в Полша. - Chelmno, Kulmmholf, Maidanek, Belzec, Sobinor и Auschwitz.

  Всички са били локализирани в близост до жп линиите, за да могат евреите бързо да бъдат транспортирани. Целта на тези лагери са били трудово възпитателни, някой са били транзитни, други концентрационни като тези са сред най-известните лагери на смъртта. В почти всички страни, които са били завладени от нацистите евреите са били в гета или в концентрационни лагери и след това в лагери на смъртта. Много здрави, млади евреи не са убити веднага. Нацистите са се нуждаели от човешка сила. Тези хора които са били затворници за били принуждавани да работят в германските фабрики. Те са работили от изгрев до здрач без храна и подслон. Хиляди са починали.

В последните години на райстага когато германската армия отстъпва нацистите карат евреите да маршируват на територията,която владеят. Те принуждават умиращите от глад и болни евреи да ходят стотици мили. Много от тях умират. Около 250 000 хиляди умират в тези походи на смъртта. Лагерите са били освободени постепенно като съюзниците напредват.

Maidenek- Полша освободен от Съветски Съюз юли 1944,  
Auschwitz през януари 1945 година от Съветски съюз

Bergen-Belsen април 1945 от Британците

Dachau- април 1945 от американците.

В края на войната между 50 и 100 000 евреи живеят в 3 зони на окупация. Американска,Британска и Съветска. В рамките на една година техния брой достига 200 000. В Американската зона около 90% са евреи.

Евреите не могат да се върнат в техните домове, което им носи ужасни спомени и все тегнещата заплаха от антисемитизъм от техните съседи. Те остават в тези зони докато им се урежда емиграция в Палестина, по-късно в Израел, Сащ ,Южна Америка и др. Страни.

Убити евреи 6 258 673

От тях в Съветски Съюз - 1,5 милиона

Румъния 364 632

Унгария 305 000

Чехословакия 277 000

Германия 160 000

  Целия исторически процес свързан със съдбата на българските евреи по време на Холокоста в годините на Втората Световна война е следствие на политическия избор на тогавашното правителство да застане на страната на Хитлер. Официалната политика по еврейския въпрос в периода 1940-1944 се диктува основно от 2 фактора

1.     Желанието на управниците да обединят България след разпокъсването след Първата Световна война

2.     Страх от болшевизиране на страната, ако се тръгне със съюзниците. България заема лавираща прогерманска позиция и не участва във военни действия срещу съюзниците.

На известната Конференция Ванзее в Берлин срещу името на България е посочено 48 000 евреи да бъдат унищожени. 

България спасява всички свои 48 000 евреи, но не успява да спре депортирането на 11 000 евреи на предадените територии към България от Вардарска Македония и Егейска Тракия. През 1942 година са приети няколко антиеврейски закони. Народното събрание, прогерманското правителство са затрупани от протестни писма от приетия по рано антиеврейски закон-закон за защита на нацията. - насочен срещу всички граждани от еврейски произход. Официалната българска власт в лицето на правителството създава комисарство по еврейските въпроси, в които влизат Българска православна църква, много политици, интелектуалци и обикновено граждани. В Тази съпротива участват слоеве от обществото. Всички български евреи са спасени - 48 000. 

Лука 2:14. "Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение."

Молим се такова безаконие, такъв геноцид, такава омраза никога повече по лицето на земята. 

В. Петров