НАЧАЛО
БХТВ
КАКВО ВЯРВАМ
ИНТЕРНЕТ ЦЪРКВА
В СВЕТА НА ЧУДЕСАТА
БИБЛЕЙСКО УЧИЛИЩЕ ДПО
ВИДЕО КАНАЛ
КАК ДА ПРИЕМА ИСУС
КРЪЩЕНИЯ ВЪВ ВОДА
КРЪЩЕНИЕ В СВЯТИЯ ДУХ
СЛУЖЕНИЕ НА БОЛНИ
СЛУЖЕНИЕ В НАЦИИТЕ
КОНФЕРЕНЦИИ
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
СЪБИТИЯ
НОВИНИ
ГАЛЕРИЯ
ДАРЕНИЯ
АДРЕС ЗА КОНТАКТИ
СЛУЖБИ





Бени Хин беше в София

След отмененото през 2007 година посещение на Бени Хин в България, седем години по-късно, той дойде и проведе събрание в зала 1 на Националния дворец на културата. Входът за събитието беше платен и билети се продаваха в билетния център на НДК. Поради изчерпване на местата в най-голямата зала на НДК, организаторите наеха и зала 3, където на голям екран се излъчваше събранието от първа зала.

За да се осъществи посещението на Бени Хин в София, пасторът на АХЦ Ново поколение Пламен Цолов е отправил към него и неговата организация покана, като по-късно е създаден организационен комитет за събитието, включващ предимно служители от харизматични църкви.

Информацията за пристигането на Бени Хин разпали оживени дебати в християнската общност в България. Някои от тях се водеха и в Интернет. Създадени бяха дискусионни групи, където опонентите си служеха с богословски аргументи и споделяха лични впечатления.

Не-петдесятните евангелски деноминации категорично се разграничиха от събитието. Създадена беше и „Група от вярващи от трите християнски конфесии“, която публикува отворено писмо до АХЦ Ново поколение с копие до Дирекция по вероизповеданията при МС на Република България, ОЕЦ и НА ОБЦ. В писмото се заявява: “Считаме една такава инициатива за твърде необмислена и провокативна, особено като се има предвид огромния брой добре документирани факти относно неговия начин на живот, еретични учения и скандална репутация.“ Онлайн версията на писмото, според сайта http://bennyhinn-bulgaria.blogspot.com (12.09.2014) беше подкрепена от 220 души.

Председателят на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ), пастор Николай Неделчев излезе с лично изявление, в което заяви: „поканването му (на Бени Хин) в България смятам за неразумно и историческа грешка. Съжалявам, че се случва и се надявам да стане повод мнозина да си вземат поука.“

Във връзка с очакването на някои християни, Обединени евангелски църкви да излязат със становище относно посещението, председателят поясни: “Тъй като между членовете на ОЕЦ не беше постигнато съгласие за общо становище, не мога да изляза с изявление в качеството си на председател на ОЕЦ в България. „… Обединени евангелски църкви в България, организация, в която членуват 12 официално регистрирани деноминации и 10 асоциирани членове, не е отправяла покана, нито е организатор на събитието.“

Въпреки съществуващата опозиция, посещението се състоя и на 11-ти септември, Националният дворец на културата в София беше изпълнен с желаещи да чуят роденият в Яфа, Израел - Туфик Бенедикт Хин, известен като Бени Хин. Преводач на говорителя беше Максим Асенов от Християнски център София.

Освен присъстващите в залите над 4000 души, малко над 450 души гледаха събитието на живо по Интернет.

За много от дошлите на събранието, освен да видят на живо Бени Хин, водеща беше надеждата да бъдат излекувани и освободени от свое страдание. След проповедта имаше типичната за харизматично събрание молитва за изцеление. Призивът на Хин беше цялата зала да се моли на Бог, а болните да положат ръка на болното място на тялото си и така да се молят.

Следваха свидетелства за настъпили здравословни подобрения, вследствие на молитвата. Специална молитва имаше за Захарин Лазаров, ръководител на църква Ново Поколение в Бургас и за цялото му семейство.

В последната молитва Бени Хин се моли за благословението на „хората и земята на България“, за „съживление в България“ и „за семействата“. Пламен Цолов завърши събранието с молитва за българския народ.